Mijn Boek

11. mrt, 2016

Peter is zojuist weer afgedaald met Hassan, zijn instructeur. Irene kijkt hem na. De omstandigheden zijn ideaal, het zonnetje schijnt en de zee is kalm. Het is de tweede duik van vandaag. Het duiken gaat Peter goed af. Peter en Irene hebben ieder dan ook al meer dan vijftig duiken gedaan en zijn best ervaren. Peter heeft met zijn opfrissingsduik weer genoeg ervaring op gedaan. Het voelt weer helemaal vertrouwd heeft hij haar verzekerd en Irene gelooft hem. Hij is altijd al een betere duiker geweest. Om die reden zijn ze nu naar een duikstek gegaan met een wrak. Persoonlijk vindt Irene dat niet wat, maar Peter vindt het interessant. Het kan hem niet gek genoeg zijn. En mogelijk zijn er zelfs haaien, zegt hij schalks. Irene gelooft daar niets van. Soms is Peter net een kwajongen, die met haar de spot zit te drijven. 

Voorzichtig ga ik van het trapje af en laat me in het water glijden. Ik zie prachtige vissen en mooi koraal. Dit is een mooie duikplek. Ik adem rustig in en uit. Langzaam beweeg ik mij voort in het water. Eindelijk, daar zie ik mijn lieveling Napoleon. Ik moet er naar toe. Ik zwem zijn kant op en ga steeds dieper met hem mee. Adem in, adem uit. Adem in, adem uit. Oh, wat een knapperd. Ik wil hem aanraken. Ik ben helemaal alleen met hem en het lijkt of hij mij mee wil nemen. Kom maar, lijkt hij te zeggen. Ik ga met hem mee. Niet zo diep, wil ik roepen. Kom maar, het geeft niet, zegt de Napoleonvis mij. Ik ga met hem mee. De kleuren worden minder intens. Het wordt donkerder. Waar is de boot? Ik moet terug. Waar is iedereen? Paniekerig begin ik om me heen te slaan. Adem in, adem uit, zegt Napoleon. Rustig blijven, kom maar. Waar is de boot? Ik ben in paniek, help me! Ik zie mezelf weer afdalen, steeds dieper, dieper en dieper. De doodsangst in mijn ogen, mijn gestrekte armen. Dan verlies ik het bewustzijn...

"Wake up Irene," zegt de kapitein. "You had a bad dream, I think." Hij schudt haar heen en weer. Irene wordt met een schok wakker en nat van het zweet. Ze heeft weer die nare droom gehad.